Maatschap Piron-Bontje

CranioSacraal therapie door Pim Piron

CranioSacraal therapie (kortweg CST genoemd) en Viscerale Therapie (VT) zijn zachte manuele behandelwijzen die gericht zijn op de diepe ontspanning van alle ondersteunende en verbindende weefsels in ons lichaam. Dit noemen we het fasciaal of bindweefsel systeem.
Binnen het menselijk lichaam zijn alle structuren verbonden door bindweefsel. Dit bindweefsel bevindt zich in de huid, spieren, (schedel-)botten, organen, bloedvaten en zenuwen. Door deze totale verbondenheid beïnvloeden alle structuren elkaar, positief maar ook negatief.

Een verstoring kan ontstaan door een ongeluk, een operatie, door de geboorte of een bevalling, een ontsteking maar ook door emoties, voedingspatroon of levenswijze.

Omdat het lichaam veel kan compenseren zal een verstoring in het algemeen niet onmiddellijk leiden tot een klacht. Dat gebeurt eigenlijk pas als de compensatiemogelijkheden “op” zijn. Met andere woorden als het zelfgenezend vermogen van het lichaam niet meer optimaal functioneert. Ieder lichaam beschikt over een zelfgenezend vermogen. Bij een verstoord evenwicht zal het zelfgenezend vermogen van het lichaam ondermijnd zijn waardoor er geen herstel meer optreedt. Een CST/VT-therapeut behandelt de verstoring en schept zo de voorwaarden voor herstel.

Het gebied waar iemand de klacht ervaart is overigens niet zonder meer de plek waar de oorzaak van de klacht zit. Vanwege de onderlinge samenhang en verbondenheid van de verschillende structuren, onderzoek en behandel ik altijd het gehele lichaam.

De grondslag van het werk.
In elke behandeling staat het activeren van het zelfgenezend vermogen van de mens centraal. Afhankelijk van waar en hoe het probleem zich manifesteert kies ik voor een strategie.
Door integratie van de Traditioneel Chinese Geneeswijze met Viscerale Therapie, CranioSacraal therapie en Traumahealing ontstaat een behandelwijze die de problematiek vanuit verschillende invalshoeken benadert. Deze versterken en ondersteunen elkaar.
 

CranioSacraal therapie
CST richt zich met name op daar waar het fasciaal systeem het centraal zenuwstelsel omgeeft: de schedel, de hersenvliezen (Craniale deel), de wervelkolom en de ruggemergvliezen tot en met het heiligbeen (het Sacrale deel).
Voor meer informatie klik hier.


Viscerale Therapie.
Viscerale Therapie betekent letterlijk “het bewegen van de organen” en met name het vrijmaken van de natuurlijke bewegingsmogelijkheden van organen, spieren en gewrichten.
Voor meer informatie klik hier.Voor een CST- en VT-therapeut zijn de handen zijn belangrijkste instrument.
 
 
SCAG logoRBCZ logoLogo LVNTCranio nederland logo
Klik op de logo's om naar de website te gaan