Maatschap Piron-Bontje

Traumatherapie van Pim Piron of Ada Bontje

Somatic Experiencing (SE) is een methode om te herstellen van belastende en traumatische ervaringen in je leven.
Met een trauma wordt in SE bedoeld: iedere gebeurtenis of serie gebeurtenissen die destijds te onverwacht, te snel of te groot was om er op dat moment passend op te kunnen reageren. Het zenuwstelsel raakt overweldigd. Het lichaam verliest zijn veerkracht en zijn natuurlijk vermogen tot reactie. 
 
Oorzaken voor trauma kunnen alledaagse onverwachte belevenissen zijn zoals valpartijen, kleine verwondingen, ongelukken, ingrijpende medische en tandheelkundige behandelingen, een bevalling etc. Maar ook gebeurtenissen die bijna altijd voor ieder mens traumatiserend zijn: oorlog, misbruik, geweld, ongelukken, zware verwondingen of ziektes, operaties, het verlies van een naaste, natuurgeweld…..  
 
Kwetsbaarheid voor trauma is onder andere afhankelijk van de aanwezigheid van “resources” (hulpbronnen), lichamelijke gesteldheid zoals veerkracht en zelfherstellend vermogen, familiedynamiek, levensomstandigheden en leeftijd. Zo kunnen voor een klein kind de geboorte, nalatige binding, alleen gelaten worden, plotselinge harde geluiden, grote hitte of koude, en langdurig sussen traumatiserend zijn.
 
Ervaringen kunnen je belemmeren om voluit te leven, te genieten en de dingen te nemen zoals ze zijn.
 
Somatic Experiencing is een psycho-somatische methode voor het helen van trauma. De methode richt zich in de eerste plaats op de effecten van trauma in het lichaam (soma). Sensaties zijn de taal van ons lichaam, het ervaren van lichaamssensaties is daarom de ingang tot verwerking van trauma.
Het bijbehorende verhaal hoeft daarvoor niet altijd verteld en herbeleving is niet nodig.
 
Een SE sessie kan op zichzelf staan én deel uitmaken van een behandeling acupunctuur, craniosacraal therapie, viscerale therapie, yoga of zwangerschapsbegeleiding.
 
voor meer informatie over somatic experiencing klik hier